Romige aspergesoep met groene asperges
4 couverts
30 minuten
vegetarisch
Ingrediënten
- De schillen en kontjes van 18 witte asperges
- 1 liter kookvocht van de gekookte asperges
- 1 sjalot
- 100 gr roomboter
- Een scheut witte wijn
- 1/2 bosje bieslook
- 3 eetlepels bloem
- 8 st gekookte groene asperges
- peper en zout
- Groente bouillonpoeder/blokje voor 1 liter
- 100 ml kookroom
Bereidingswijze
- Neem een grote soeppan met dikke bodem en zet op laag vuur. Smelt de helft van de boter. Snipper het sjalotje en voeg dan het sjalotje en een snuf zout toe. Fruit heel zachtjes op laag vuur aan voor zo’n 7 minuten. De sjalot mag niet bruin worden.
- Maak de witte asperges schoon en haal de schil en de kontjes er af.
- Voeg nu de schillen en kontjes van de asperges toe. Bak even kort aan en vergeet niet te roeren. Blus af met de witte wijn.
- Maak de groene asperges schoon en kook ze kort gaar.
- Schenk het kookvocht in de pan en doe het bouillonpoeder of blokje hierbij in. Breng op laag vuur aan de kook. Laat de smaken zo’n 20 minuten zachtjes trekken op het laagst mogelijke pitje. Draai dan het vuur uit en laat de bouillon verder trekken. Het liefst een nachtje.
- Haal de bouillon nu door een fijne zeef. Bewaar in een container.
- Nu gaan we aan de slag met de roux, hiermee maak je de soep iets dikker.
- Veeg de soeppan schoon. Zet terug op laag vuur. Smelt de rest van de boter in een dezelfde soeppan. Roer de bloem erdoor en laat die een paar minuten garen, terwijl je blijft roeren.
- Voeg nu beetje bij beetje de aspergesoep terug bij de roux. Blijf roeren.
- Breng de soep op smaak met peper en eventueel zout, als laatste doe je de kookroom er nog bij in.
Tip: Ook lekker om als laatste wat verse croutons toe te voegen. Deze kan je zelf gemakkelijk maken van oud brood.
Bordopmaak
- Snijd de los gekookte asperges in stukjes en verdeel over 4 kommen.
- Schenk de soep erop en garneer af met bieslook.
Bestel ingrediënten