‘Wit bij vis en rood bij vlees’, is een veel gehoorde en gemaakte opmerking als het om wijn- spijs combinaties gaat. En laten we heel eerlijk zijn, in de basis komen we dan echt wel ergens maar helaas is het niet zo simpel. Tussen een goede en perfecte keuze zit maar een heel dun lijntje terwijl de verkeerde keuze veel makkelijk is gemaakt. Het vervelende hierbij is dat bij een verkeerde keuze zowel de wijn als het gerecht niet optimaal tot zijn recht komt en de beleving een stuk minder kan zijn. De moeilijkheid van de keuze zit hem vaak niet of het gerecht bestaat uit vis, vlees of groenten maar vaak in de andere componenten als sauzen en andere smaakmakers. Misschien zelfs nog wel belangrijker. Zo buldert een zware saus, zoals bijvoorbeeld een pepersaus, met gemak over een lichte wijn heen. Het evenwicht zoeken in de wijn en spijs combinatie is de sleutel.

Hocras helpt graag om de beste wijn bij het juiste gerecht te matchen. Tijdens een masterclass, onder begeleiding van onze wijnspecialist, kan je dit zelf ervaren. Ook is er een mogelijkheid voor training van het personeel en denken wij mee aan passende wijnarrangementen voor uw menu.

Met deze 6 tips helpen u in ieder geval alvast iets op weg:

Strak bij strak 
Bevat een gerecht veel zoute, zilte en zure smaken dan geeft dat een ‘strak’ mondgevoel. Schenk hier dan ook een wijn bij die deze zelfde eigenschap(pen) heeft. Dit zorgt ervoor dat zowel de wijn als het gerecht ronder van smaak worden. De combinatie van het ‘strakke gerecht’ met de zuren in de wijn maakt zowel het gerecht als de wijn ronder van smaak. Deze wijnen zijn vaak gemaakt van Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Noir of Gamay.

Bite bij bite 
Niet iedereen kan een rode wijn met tannine waarderen. Echter combineer je deze met rood vlees dan is het een heel ander verhaal. Het eiwit in het vlees heft het stroevige (tannine)gevoel van de wijn op. Zo wordt een stevige wijn, bijvoorbeeld een uit de klassieke wereld nog mooier van smaak. Denk aan wijnen uit Bordeaux, Chianti of een Barolo.

Rond bij rond 
Gerechten die rond, romig en smeuïg aanvoelen, zoals pasta carbonara, zalm in roomsaus en kalfsragout hebben een wijn nodig die hier lekker in mee gaat. Kies hierbij voor zachte wijnen die een rond gevoel in je mond achterlaten zoals een houtgelagerde Chardonnay en Pinot Grigio. Óf juist een volle, zachte rode wijnen zoals Merlot en Montepulciano.

Veel bij veel en weinig bij weinig
Steeds vaker zien we gerechten met een hoog en intens smaakgehalte. Dit vraagt om een wijn met een intense smaak. De nieuwe wereld heeft met name rode wijnen dier hiervoor goed in aanmerking komen. Heb je gerechten als een vis met een pestosaus, groene kruiden of Aziatische wit vlees of kip dan gaat hier juist weer een zeer aromatische witte wijn bij die nog wel mooie frisheid heeft. Denk hierbij aan een Riesling, Verdejo of een stuivende Sauvignon Blanc.



Harmonie of contrast
meestal kies je bij het combineren voor evenwicht en harmonie, maar soms bereik je de beste balans juist met contrast. Bij gefrituurde gerechten vormt een wijn met knisperende zuren (Sauvignon Blanc, Albariño, Beaujolais) een frisse tegenhanger van de vettige frituursmaak. Naast een zoute kaas doet een zoete wijn als port het perfect. Machtige gerechten als kaasfondue worden met een volle, krachtige wijn ernaast snel te zwaar; een mild droge, lichte wijn maakt de fondue makkelijker verteerbaar.


Het evenwicht zoeken in de wijn en spijs combinatie is de sleutel.

 

Ga verder of terug naar: