Bockbier

 

Het bockbierseizoen staat weer op het punt om te beginnen!

 

Daarom vertellen we graag wat meer over de enige echte Nederlandse bier traditie. Wanneer heel Nederland nog op het strand ligt te grillen, werken de brouwers zich in het zweet om hun geliefde bockbier voor het begin van het seizoen af te krijgen. Het bockbierseizoen begint in oktober en loopt tot einde februari. Bij onze oosterburen waar de bierstijl eigenlijk echt vandaan komt is bockbier het hele jaar te verkrijgen.

 

Oorspronkelijk zijn bockbieren ondergistend, waarbij het gist in de lager tank naar de bodem zakt maar tegenwoordig zie je ook steeds meer bovengistende bockbieren. De enige echte eis die in Nederland aan bockbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15 Plato heeft. Plato is de indicatie van de hoeveelheid opgeloste stoffen in het wort waaruit alcohol kan ontstaan. De zoete, warme karameltonen van bockbier passen perfect bij de wat koudere maanden van het jaar.

Bockbier is een verbastering van Einbecker bier wat in de 17e eeuw werd gebrouwen in de bierstad Einbeck. Einbecker bier werd in Beieren uitgesproken als ‘’Ainpöckisch bier’’ en afgekort naar ‘Ein Bock’. Bockbier heeft dus helemaal niks te maken met de mannetjes geit die vaak op het etiket staat. Bockbier is erg goed te combineren met een stoofpot of gerechten met paddenstoelen en noten. Daarnaast is gegrild vlees zoals varkenshaas, biefstuk of gekruide kip ook mooi te combineren met dit bier.

Uitgelichte bockbieren

Geen producten gevonden voor deze selectie.
Geen producten gevonden voor deze selectie.
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Lees meer over bieren

Lentebier

Nederlands speciaalbier

Hertog Jan bockbier

Ik heb eenvraag