Hertog Jan - Bockbier

Het eerste Nederlandse Bockbier

Bitterzoet en robijnrood

Bockbier was in Duitsland al langer een traditie. Het eerste bier dat in de herfst gebrouwen wordt, van de nieuwe hop en gerstoogst. In Arcen wilden we graag óók zo’n mooi bier brouwen. Maar dan natuurlijk wél op onze eigen manier. Zo brouwden we het eerste Nederlandse Bockbier bovengistend, in plaats van ondergistend. De introductie van dit jaarlijkse speciaalbier bleek een inspiratie voor heel brouwend Nederland: inmiddels is Bockbier niet meer weg te denken. Ons Hertog Jan Bockbier is nog steeds één van de meest gewaardeerde bockbieren bij de kenners. Het combineert een mooie bitterzoete smaak met een prachtige robijnrode kleur. Je kunt ons Bockbier ook wat langer bewaren. Zo kan de smaak zich nog verder ontwikkelen. En…dan hoef je ook niet te wachten tot het er weer is!

Karakteristieken

Karakter: Uitgesproken koppig

Type: Seizoensbier van hoge gisting

Smaak: Vol, romig en karamelachtig

Kleur: Robijnrood

Alcohol%: 6,5%

Drinktemp.: 10-12°C

Waar Bockbier vandaan komt en hoe het in Nederland kwam

Willem V liet het kostbare goedje jarenlang naar zijn stad München halen. Tot het importeren van het Einbecker bier zelfs hem door de hoge accijnzen te duur werd.

Hij gebood de brouwers van zijn eigen Münchener Hofbräuhaus Einbecker bier te brouwen. Ze slaagden er niet in. Dus haalde hij één van de brouwers uit Einbeck, Elias Pilcher, naar de hofbrouwerij in München. Hem lukte het wél om een bier ‘nach Einbecker Art’ te brouwen.

 

Nu kon men in München echt Einbecker bier drinken. Men kon de naam ‘Einbecker’ er maar moeilijk uitspreken. In het lokale dialect veranderde dit al snel in ‘Ainpöckisch’ en aan de toog riep men hard ‘Ainpock bitte!’. Nog even en het werd ‘ein Bock!’ wat het sindsdien is gebleven.

Maar hoe werd nu juist dit bier, dat inmiddels alom bekend stond als Bock, het bier om bij ons het nieuwe brouwseizoen in te luiden? Dat….gebeurde bij ons in Arcen. Ook onze brouwers kenden het heerlijke Duitse Bockbier. Zij vonden het met zijn robijnrode kleur en rijke smaak een ideaal bier om de nieuwe oogst mee te vieren. Natuurlijk gaven onze brouwers een eigen draai aan het bier: in plaats van het ondergistende Duitse Bockbier, brouwden ze een bovengistende Nederlandse variant. Hierdoor kwam de smaak nog beter tot zijn recht.

Met dit Nederlandse Bockbier werd een nieuwe Nederlandse biertraditie geboren.

Geen producten gevonden voor deze selectie.
Geen producten gevonden voor deze selectie.
Geen producten gevonden voor deze selectie.
Ik heb eenvraag