Lekker met Leffe

 

Leffe is het bier dat bijzondere momenten extra speciaal maakt en 'buitengewoon' tot 'perfect' maakt. Het rijke en volle karakter van het Leffe assortiment vormt de basis voor de beste ervaringen in het leven. Elke Leffe is uniek en heeft zijn eigen karakter. Met liefde voor het verleden, aandacht voor de ingrediënten en de tijd. Gastvrijheid staat bij Leffe centraal.

Leffe, een biertraditie sinds 1240

Onze geschiedenis vindt haar oorsprong in Notre-Dame de Leffe, een abdij van Norbertijner kanunniken die in 1152 werd gesticht. De Norbertijnen leven, net zoals monniken, in gemeenschap en volgens bepaalde regels. De kanunniken hebben echter een erg open blik op de wereld en engageren zich graag voor de mensen rondom hen. Daarom stonden de Norbertijnen sinds de stichting van de abdij bekend om de bijzondere aandacht die ze besteedden aan het onthaal van gasten en pelgrims. Voor de talrijke pelgrims die de abdij passeerden, stond de deur altijd open... maar dat niet alleen.

 

1240

Vanaf 1240 brouwden de kanunniken bier in Leffe. De gasten en passanten konden hun dorst lessen met een gezond en verfrissend drankje. Het was ook een moeilijke periode: de talrijke epidemieën die het Europees grondgebied in die tijd teisterden, maakten het drinkwater onveilig. Gelukkig kwam er een ideale oplossing naar voren: het brouwen van bier. Tijdens het brouwproces doodde de kooktemperatuur namelijk de microben, waardoor bier wel veilig werd om te drinken. De kwaliteit van het water is met de eeuwen heen sterk verbeterd, maar het brouwen van bier is gebleven, ook bij de Norbertijnen in Leffe.

1929

Na de gebeurtenissen tijdens de Franse revolutie lag het religieuze leven even stil. Dit gold ook voor de Leffe abdij, die bovendien in het begin van de achttiende eeuw meermaals werd verwoest. In 1902 kwam de abdij tijdelijk terug in handen van Norbertijner kanunniken uit Frankrijk. Zij hebben de kerk en de abdij heropgebouwd. In 1929 werd de abdij van Tongerlo door een brand verwoest, waardoor de geestelijken uit de Kempen werden ondergebracht in de Leffe abdij. Na de heropbouw van de abdij in Tongerlo werd er beslist dat een deel van de kanunniken definitief in Leffe zouden blijven.

1952

In 1952 besloten vader-abt Nys en brouwer Albert Lootvoet de brouwtraditie van de abdij nieuw leven in te blazen. Door de jaren heen is er een uitgebreid assortiment van Leffe-bieren geboren en aan bierliefhebbers geserveerd.

 

 

 

GENIET VAN HET MOMENT

Leffe is gemaakt om rustig van te genieten. Dat geldt ook voor het uitschenken. Neem ook daarvoor de tijd en maak er een ritueel van. Alleen zo zorg je voor een perfect glas Leffe.

 

Producten van Hocras

Geen producten gevonden voor deze selectie.
Ik heb eenvraag