Jean Bâton

Jan Stok was 27 toen hij in 1950 voor het eerst aan boord stapte van een cruiseschip van de Holland-Amerika Lijn. Het avontuur lonkte, de wijde wereld en de uitgestrekte oceanen zeeën lagen aan zijn voeten. In de tien jaar die volgde reisde Jan de hele wereld over. Van Canada en de Bermuda eilanden tot New York. Als chef garde manger was Jan verantwoordelijk voor de koude keuken op verschillende schepen. Hij maakte salades, desserts, voorgerechten en: de lekkerste sauzen.

Zijn Franse collega’s vertaalden zijn Hollandse naam al snel naar ‘Jean Bâton’. Een naam die staat voor eerlijke, pure sauzen en magnifieke mayonaises. In de keuken stond Jan bekend om zijn creativiteit en oog voor kwaliteit. Dat is iets wat we met Jean Bâton voortzetten. Zodoende is in 2013, mede op initiatief van Bart, de jongste zoon van Jan, een aantal bijzondere mayonaises en dressings geïntroduceerd.

 

‘Jean Bâton’. Een naam die staat voor eerlijke, pure sauzen en magnifieke mayonaises.

Van Truffel tot Truffelmayonaise

In onze kleine fabriek in Udenhout worden Jean Bâton mayonaises gemaakt. Hier komt ook onze befaamde truffelmayonaise vandaan die vervolgens bij jou op tafel belandt.

 

Ons iconische product

Voor onze beroemde Jean Bâton Black Truffle Mayonnaise gebruiken we echte truffel. Wel zo eerlijk toch? Met onze truffelmayonaise geef je die sandwich net dat beetje extra, krijgt dat voorgerecht een vleugje luxe of dip je die zoete aardappelfrietjes lekker weg.

 

In de video hieronder zie je hoe onze befaamde truffelmayonaise vanuit de fabriek richting jouw keuken komt!

Alles over mayonaise

Mayonaise: De perfecte basis

Mayonaise: een bijzondere saus. Vol, romig, filmend. Bijna iedereen is er dol op. Natuurlijk bij de frites (of friet!), gebakken aardappelen en snacks. Maar met mayonaise kan zo veel meer! Zo is het een perfecte basis voor andere sauzen, om salades aan te maken of als eerste laag op een sandwich of broodje, in plaats van boter.

Strikte regels
Om mayonaise te mogen heten, moet een saus voldoen aan strikte regels. Niet alle sauzen die we mayonaise noemen, zijn dat volgens de Warenwet ook echt. De term mayonaise is in Nederland al heel lang een beschermd begrip. Warenwetbesluit Gereserveerde Aanduidingen, 24 maart 1998, artikel 4: “De aanduiding mayonaise mag uitsluitend worden gebezigd voor een eetwaar bestaande uit een emulsie van het type olie-in-water, die ten minste 70% vet en ten minste 5% eigeel bevat.”

 

In verschillende Europese landen waren verschillende wetgevingen van kracht. Zo moest in België mayonaise bestaan uit minstens 80% olie. Tegenwoordig is door de Europese industrie onderling afgesproken dat de aanduiding mayonaise alleen gebruikt mag worden voor een olie-in-water-emulsie met minimaal 70% vet en minimaal 5% eigeel. Producten zoals fritessaus en light mayonaises, die een stuk minder vet bevatten, voldoen niet aan deze wetgeving en mogen dus niet als mayonaise op de markt gebracht worden. Door het ontbreken van ei is hetzelfde van toepassing op vegan mayonaises. Vandaar dat we onze vegan versie van mayonaise aanduiden als Mayo.

Wat zit er in?
De ingrediënten maken mayonaise tot mayonaise. Zonder olie en eigeel is de saus wettelijk geen mayonaise. Maar met alleen deze twee ben je er nog niet. Ook azijn en mosterd zijn onmisbaar. Deze vier bestanddelen vormen de basis voor mayonaise. Maar er is meer: je kunt ongelooflijk variëren met mayonaise. Experimenteer eens met de verhoudingen en met verschillende soorten olie, azijn en mosterd. Daarnaast zijn er nog oneindig veel andere smaakmakers waarmee je je eigen favoriete mayonaise kunt maken. Zo maken wij mayonaises met citroenschil, bacon, kerrie, knoflook en uiteraard truffel.

 

Mengen maar! 
Mayonaise is een zogeheten ‘geëmulgeerde’ saus. De basisingrediënten olie, azijn en mosterd mengen uit zichzelf niet met elkaar. Maar met hulp van een beetje eigeel als emulgator lukt dat ineens wel. Zo ontstaat de volle, romige, gladde saus. Bij onze vegan Mayo ontbreekt uiteraard de eidooier. Om tot tot een mooie emulsie te komen, gebruiken we hiervoor een zetmeel. 

 

 

Jean Bâton Mayonnaise Black Truffle
Met onze inmiddels beroemde truffelmayonaise maak je van een veelzijdigheid aan gerechten iets bijzonders. Geef een luxe en smaakvolle touch aan sandwiches, voor-, hoofd- en bijgerechten. Jean Bâton bij zoete aardappelfrietjes, carpaccio of bij een luxe tosti bijvoorbeeld...alles is lekkerder met Jean Bâton. Onze Black Truffle Mayonnaise is verkrijgbaar in een 760ml knijpfles.

 

Jean Bâton Absolutely Vegan Mayo
In onze Jean Bâton Absolutely Vegan Mayo hebben we eidooier vervangen door plantaardige ingrediënten. Verder gebruiken we alleen ingrediënten die ook in een ‘gewone’ mayonaise horen. Daarmee wordt de Vegan Mayo net zo lekker en romig. Deze Jean Bâton Absolutely Vegan Mayo is niet alleen een topalternatief voor veganistische gasten, het is ook een ideale basis. Jean Bâton Absolutely Vegan Mayo is verkrijgbaar in een handige 760ml knijpfles. 

 

Jean Bâton Belgian Recipe Mayonnaise
Jean Bâton Belgian Recipe Mayonnaise wordt gemaakt met maar liefst 80% olie, 7,5% eigeel en lekker veel azijn. Dat geeft deze mayonaise zijn kenmerkende fris-zure smaak. Net als bij het Vlaams frietkot. Heerlijk bij dikke frieten! Maar ook een ideale basis om je eigen sauzen mee te maken. Jean Bâton Belgian Recipe Mayonnaise is verkrijgbaar in een 760ml knijpfles.

 

NIEUW: Jean Bâton Tasty Tuna Mayonnaise
Op veler verzoek is onze Jean Bâton Tasty Tuna Mayonnaise weer verkrijgbaar. De tonijnmayonaise wordt bereid met maar liefst 5,5% tonijn en 0,4% kappertjes. Dit geeft een pittige, zilte smaak. Gebruik het bijvoorbeeld in de klassieke combinatie met kalfsvlees, zoals vitello tonato. Maar deze mayonaise is ook erg geschikt als dip voor knapperige frisse groenten. Kijk onderaan deze pagina voor recept ideeën met onze Tasty Tuna Mayonnaise. Jean Bâton Tasty Tuna Mayonnaise is verkrijgbaar in een handige 760ml knijpfles.

Producten van Jean Bâton

Geen producten gevonden voor deze selectie.

 

Recepten van Jean Bâton

Recepten

Ik heb eenvraag