Reypenaer

“De natuur doet zijn werk”

Reypenaer is het resultaat van de kennis, ervaring en vakmanschap van vier generaties van de Wijngaard familie.

 

Deze liefde voor kazen werd meerdere keren beloond met prijzen, waaronder drie keer “Supreme Champion” bij de Nantwich International Cheese Show in Engeland.

Reypenaer pakhuis
In het Reypenaer kaaspakhuis uit  1906 worden de kazen net zo gerijpt als 100 jaar geleden en dat zorgt voor de mooie, diepe, geconcentreerde smaken en geuren van de kaas. Het ventileren van het kaaspakhuis gebeurt nog steeds door luiken te openen op het moment dat de buitenlucht goede invloed heeft op de omstandigheden in het kaaspakhuis.

 

Rijpen
Rijpen is een proces van smaak en geurontwikkeling in de tijd. Door de luiken in het oude kaaspakhuis te openen laten de kaasmeesters de buitenlucht binnen en speelt de natuur zijn belangrijke rol. De variaties van de natuurlijke omstandigheden gedurende de rijpingstijd zijn belangrijk. De kaas past zich telkens aan de wisselende omstandigheden aan. Bij warm weer worden de kazen langzaam warmer en versnelt de rijping en bij kouder weer precies andersom en vertraagt deze.

Bedroging
De kazen maken alle seizoenen mee en verliezen in de tijd veel aan gewicht. Bij vochtig weer kunnen de kazen hun vocht minder goed kwijt (bedrogen minder) en bij droog weer juist meer. De smaken en geuren worden intenser en de textuur verandert.

Microklimaat
Daarnaast is er in het 100 jaar oude kaaspakhuis door de jaren heen, een microklimaat ontstaan van geuren en micro organismen, dat essentieel is gedurende het hele rijpingsproces.

Reypenaer 1 jaar gerijpt

Intense, beklijvende smaak en geur met een zachte smeuïge textuur.
Aroma’s: licht romig, ziltig, aangenaam fruitig, nootachtig.

Reypenaer V.S.O.P. 2 jaar gerijpt

Ontwikkelde, krachtige, volle smaak en geur met fijne mineraalkristallen.
Aroma’s: chocolade, hazelnoot, karamel, houtachtig

 

Bekijk de Reypenaer kazen

Geen producten gevonden voor deze selectie.
    Ik heb eenvraag