Warsteiner - De 10 geboden

 

Midden in Warstein staat een bronzen brouwketel; een ode aan het Reinheitsgebot. Het ‘gebod’ dateert uit 1516 maar is bij Warsteiner nog altijd de leidraad naar een perfect glas pils. Warsteiner brouwt volgens het Reinheitsgebot, ook al is dat niet meer verplicht. Brouwen, zo vinden ze hier, is precisiewerk. Serieus brouwen om serieus te kunnen genieten.

1. Gij zult 'rein' bier brouwen. 
Het Reinheitsgebot mag dan 505 jaar geleden uitgevaardigd zijn, het is nog springlevend. Michael Thon: ‘Duitsland is de bakermat van de hedendaagse brouwcultuur. Het naleven van het Reinheitsgebot zorgt voor discipline tijdens het brouwen. Bij Warsteiner wordt dit nauwgezet en secuur uitgevoerd. De brouwzaal oogt bijna als het controlecentrum van een ruimteschip. ‘In een halve cirkel staat alle voor het brouwproces nodige apparatuur opgesteld. De brouwers hebben een perfect uitzicht over de ketels en het complete brouwproces.'

2. Gij zult alleen met de beste apparatuur bierbrouwen. 
De koperen ketel uit het begin van dit verhaal moest alweer jaren geleden plaats maken voor een nieuw en state-of-the-art brouwhuis. In het hart ervan kwam in 2011 ook de eigen Brauakademie. Een kopie van de grote brouwerij, op een schaal van 1 op 50. Thon: ‘Hier worden de eigen brouwers getraind en nieuwe bieren ontwikkeld. Omdat de verhouding van dit brouwhuis exact overeenkomt, kunnen alle variabelen die tijdens het brouwproces ontstaan worden uitgesloten. De gistingstanks zijn zelfs net zo lang als de ‘gewone’ tanks, namelijk 26 meter hoog. Zo is de druk van het bier op de gist, een levend micro-organisme, exact hetzelfde.

3. Gij zult de beste brouwopleiding ter wereld hebben genoten.
In Duitsland is brouwen een serieus vak. ‘Ik volgde de interne opleiding Brauer und Mälzer (Brouwer en Mouter), die duurt drie jaar en is door de staat erkend’, zegt Thon. ‘Zelf begon ik in 1985 mijn leertijd in de Warsteiner-brouwerij. In 2000 ben ik overgestapt naar de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling. In onze eigen Brauakademie brouwen we een grote verscheidenheid aan bierstijlen. Het brouwen is hier, net als in de grote brouwerij, volledig computerondersteund. Op deze manier kunnen we ons optimaal concentreren op alle facetten van het brouwproces. Vandaar ook dat we ons naast Braumeister ook Beeringeneer noemen.’

 

4. Gij moet onderscheidend zijn. 
Pils is het meest gedronken biertype ter wereld. Ook in Nederland is het nog goed voor 80 procent van de totale bierconsumptie. Wil je je in deze markt dus onderscheiden dan moet alles kloppen: smaak, uitstraling en verpakking. Sinds een klein jaar zitten de Warsteiner-flesjes in een nieuw ontworpen goudkleurig krat. De etiketten van de flesjes en de blikverpakkingen hadden deze kleur al. En het kenmerkende tulpglas heeft – uiteraard – een gouden randje.

 

5. Gij zult het beste pils maken. 
Warsteiner wordt anno 2022 geëxporteerd naar 50 landen, met dit bier valt niet te spotten. Serious about beer is de slogan die Warsteiner dan ook hanteert. Volgens Wijns kwam het merk zo’n 30 jaar geleden voor het eerst op de Nederlandse markt. ‘Warsteiner is een heel zuiver pils. Door de lange lagertijd van vier weken krijgt het alle tijd om de optimale smaak te bereiken. Sommige Nederlandse pilseners zijn binnen een week klaar. Dat verschil proef je echt.’

 

6. Gij zult uitsluitend de beste ingrediënten gebruiken.
Warsteiner gebruikt uitsluitend hop uit de bekende Hallertau regio; een gebied in Beieren, boven München. Het zorgt behalve voor een mooie bitterheid ook voor een bijna bloemig karakter van het pils. Het brouwwater komt uit eigen bron uit het Arnsberger Wald, dichtbij de brouwerij: de Kaiserquelle. Daarnaast worden de beste moutsoorten gebruikt en vergist het bier met een eigen giststam.

 

7. Gij zult respect hebben voor het biertype pils.
‘Absoluut,’ zegt Wijns. ‘Het maken van pils is hogeschoolbrouwen. Niet voor niets zie je dat craftbrouwers steeds vaker ook een pils maken. Het brouwen van een goede pils is een proeve van bekwaamheid. Bij zware bieren, dus boven de 5 procent, kunnen alcohol of kruiden afwijkende smaken camoufleren. Dat kan bij pils niet. Ieder foutje in het brouwproces proef je meteen. En dat is absoluut taboe.’

 

8. Gij drinkt Warsteiner uit een tulpglas.
‘Warsteiner was één van de eerste brouwerijen die inzag dat de vorm van het bierglas van invloed is op de smaak en de presentatie van het bier. Een designer kreeg opdracht het perfecte bierglas te ontwikkelen. Het leidde tot het kenmerkende tulpglas. ‘De conische vorm doet twee dingen’, zegt Wijns: ‘De taps toelopende vorm zorgt ervoor dat je een perfecte kroon van schuim op je glas kunt krijgen, die bovendien lang blijft staan. Zodra je het aan je lippen zet, voel je de dunne rand tegen je lippen wat de doordrinkbaarheid ten goede komt.’

 

9. Gij zult ook een premium alcoholvrij pils maken.
In Duitsland is de 'Alkoholfrei' categorie al jaren populair. De meeste Nederlandse alcoholvrije bieren hebben een herkenbare moutige smaak. Over het algemeen zijn Duitse bieren wat bitterder en daarom heeft Warsteiner Alkoholfrei ook nog steeds de authentieke biersmaak. Volgens Thon wordt hiervoor het originele Warsteiner pils gebruikt waaruit de alcohol weer wordt verwijderd. Hoe? Dat wil hij niet prijsgeven.

 

10. Gij zult extra genieten.
Bij bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd tussen Duitsland en Nederland. Welk bier moeten we dan drinken? Wijns schatert het uit. ‘Ik kijk geen voetbal’, is het tactische antwoord. ‘Tijdens mijn werkzame bierleven als barkeeper en biersommelier ben ik behoorlijk ‘verbitterd’ en Nederlands pils is over het algemeen toch wat minder bitter. Dus mocht ik kijken, dan zal de keuze toch op een Warsteiner vallen.’ Dat is natuurlijk ook bij Thon het geval: ‘Deze wedstrijd is een klassieker op het hoogste niveau. Net als Warsteiner dat is.’

Producten van Warsteiner

Geen producten gevonden voor deze selectie.
    Ik heb eenvraag