Weerribben Zuivel

Boerderij in natuurgebied De Weerribben

Aan de rand van het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa, Nationaal Park Weerribben-Wieden, ligt de zuivelboerderij Weerribben Zuivel. Om precies te zijn, in ‘Klein Nederland’ midden tussen de rietvelden, graslanden en het water. Weerribben Zuivel heeft er voor gekozen het bedrijf aan te passen aan de omgeving: extensieve, biologische veehouderij, met daarnaast een ambachtelijke zuivelfabriek.

 

Het grootste gedeelte van het jaar lopen de koeien buiten in de wei. Minimaal 180 dagen weidegang (is het uitgangspunt bij de aanvullende normen) met gemiddeld 8 uur per dag. De koudere maanden, als het land te nat is en er te weinig gras op het land staat voor de koeien, verblijven ze in een grote stal. Bij de bouw besteedden we veel aandacht aan ‘koecomfort’ en diervriendelijkheid. De koeien kunnen bijvoorbeeld zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden. Van de melk van de koeien maakt Weerribben Zuivel een groot assortiment ambachtelijke biologische zuivelproducten.

We besteden veel aandacht aan diervriendelijkheid en 'koecomfort'. Zo verblijven de koeien in de wintermaanden in een grote stal, en kunnen de koeien zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden.

Familiebedrijf

Klaas de Lange (eigenaar van Weerribben Zuivel) is trots op waar het bedrijf nu staat. Klaas: “Het bedrijf zit al generaties lang in de familie. In 1915 nam Klaas de Lange senior (mijn overgrootvader) het bedrijf over van zijn vader. 44 jaar later (1959) nam zijn zoon Harm (mijn vader) de boerderij weer van hem over. Op dat moment telde het bedrijf 10 koeien, die allemaal 2 x per dag met de hand gemolken werden. De melkbussen werden met een boot vervoerd. In 1984 besloten mijn vader (Harm) en ik om het bedrijf om te schakelen naar een biologische melkveehouderij.

 

Vanaf 1992 begon in samen met mijn vrouw Annie met het verwerken van melk tot zuivel. Dat bleek een goede keus en al gauw groeide het bedrijf uit z'n jasje. Inmiddels werken meerdere van mijn kinderen ook in het bedrijf en heeft Weerribben Zuivel veel vaste klanten. Die klanten zijn consumenten, de betere horeca en de industrie."

Samenwerking Vogelbescherming Nederland

Weerribben Zuivel voldoet aan strenge criteria voor boerenlandvogels die opgesteld zijn door Vogelbescherming Nederland. Deze zuivel mag dan ook het logo van Vogelbescherming Nederland dragen. Wat hebben boerenlandvogels te maken hebben met zuivel? Veel! Door schaalvergroting in de landbouw zijn veel vogels verdwenen, die op de boerenerven en in weilanden broeden en hun voedsel zoeken. Daardoor wordt er in de Nederlandse weides steeds minder gefloten. “Zorg voor Rijke weides en red de boerenlandvogel”, zegt Vogelbescherming Nederland daarom. Weerribben Zuivel is het daarmee eens. Samen met Vogelbescherming Nederland zorgt het bedrijf voor bloemrijke weides vol vlinders en bijen, waarin niet alleen de koeien heerlijk kunnen grazen maar ook de kenmerkende Nederlandse boerenlandvogels en hun kuikens goed gedijen.

 

Maatregelen die Weerribben Zuivel neemt zijn het stimuleren van kruidenrijk grasland, vernatting, behoud en herstel van streekeigen landschapselementen en broedgelegenheid op en rondom het erf. En wat denk je… hiermee worden weidevogels en andere boerenlandvogels gered!

Biologische boerderij zuivel 

Weerribben Zuivel producten zijn van biologische kwaliteit. Ze voldoen echter aan strengere eisen dan de Europese normen die gelden voor biologisch. Bij de productie van onze zuivel wordt rekening gehouden met flora en fauna. Zo gebruikt Weerribben Zuivel geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. De koeien krijgen volop de ruimte en krijgen uitsluitend biologisch voer. De ambachtelijke zuivel wordt geproduceerd zonder toevoeging van synthetische conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen.

 

Weerribben Zuivel draagt het logo “echte boerderijzuivel”; dat is zuivel die nog echt ambachtelijk op de boerderij wordt gemaakt met de melk van de eigen koeien.

 

 

 

Duurzaamheid

Met Weerribben Zuivel producten draagt u bij aan een duurzame wereld:

  • Uiteraard geproduceerd op biologische wijze, biologisch gecertificeerd sinds de jaren 80. Maar Weerribben Zuivel probeert altijd een stap verder te gaan, en voorop te lopen.
  • Zo werkt de zuivelboerderij nauw samen met Vogelbescherming Nederland en zet zich intensief in voor biodiversiteit. 
  • Weerribben Zuivel ondersteunt kleine ondernemers in ontwikkelingslanden via micro krediet van Oxfam Novib.
  • Groene stroom wordt gebruikt voor de productie van de producten.
  • Er wordt altijd gekozen voor de meest duurzame beschikbare optie wat betreft verpakkingen.

 

De producten van Weerribben Zuivel

 

 

Geen producten gevonden voor deze selectie.
    Ik heb eenvraag