Messen en planken

Voorkom kruisbesmetting en gebruik daarom de bepaalde kleuren snijplanken voor het apart bereiden van groente, fruit, vis of vlees. Extra belangrijk in een professionele horecakeuken is een schoon snij en werkoppervlak. Snijplanken zijn er in verschillende kleuren, dit verwijst naar de HACCP voorschriften in de keuken. Snij je vlees op een rode, vis op een blauwe, gevogelte op een gele, worst en gebraden op een bruine, groente en fruit op een groene en andere producten zoals kaas, zuivel en brood op een witte snijplank. Hiernaast zijn er ook houten snijplanken, deze worden vaak gebruikt voor het snijden van brood.

Zorg naast de juiste snijplank, ook voor de beste messen in de keuken. Messen behoren tot de meest gebruikte hulpmiddelen en is onmisbaar in de keuken.

De juiste messen en snijplanken in uw keuken zorgen voor gemak en een goede hygiëne.

Soorten messen

Er zijn verschillende soorten messen, gemaakt van verschillende materialen en snijvlakken. Ieder mes is geschikt voor een specifiek doeleinde:


Koksmessen: deze worden het meest gebruikt, ze zijn sterk, hebben een verzwaard lemmet en zijn geschikt voor het snijden van vlees, groenten, vis en het fijnhakken van kruiden.


Officemessen: ideaal voor dagelijks gebruik, door het dunne lemmet, scherp snijvlak en sterke punt. Geschikt voor het snijden van aardappels, groente, fruit en klusjes zoals ontpitten.


Fileermessen: deze messen hebben een lang, dun lemmet en zijn voor het fileren van vis en vlees. Het lemmet is flexibel en daardoor kan je gemakkelijk snijbewegingen maken.


Santokumes: geschikt voor het snijden van vlees, vis en groente. Het hakken van voedsel word makkelijk door de gebogen uiteinde en door het brede lemmet kan je gemakkelijk het gesneden voedsel opscheppen.


Broodmes: ideaal voor het snijden van brood door het gekartelde, lange en sterke lemmet.

Paletmes: gebruik dit mes bij het bakken van omeletten of pannenkoeken, ideaal door de brede en botte lemmet.


Vleesmes: het lemmet is dunner dan andere messen, waardoor je nauwkeuriger kan snijden. Dit mes word daarom gebruikt bij het snijden van dunne plakken vlees.


Uitbeenmessen: door het dunne en gebogen lemmet kan je hiermee vlees eenvoudig van het bot halen. De buigzame versie is ideaal voor vis en gevogelte.


Hakbijl: het snijvlak is fors en geschikt voor zware klussen. Het mes is groot en heeft een rechthoekig en stevig blad.


Hakmes: deze lijken op hakbijlen, maar zijn minder geschikt voor om botten door te hakken. Gebruik dit mes om gewoon vlees door te snijden

De ergonomie van het lemmet en handvat spelen een grote rol bij de wijze van snijden. Ontlast je polsen door de juiste stand van het handvat en let op de juiste vorm van het lemmet zodat je de snijbewegingen natuurlijk kan laten verlopen bij het snijden van vlees, of juist groente of vis.


Daarnaast is het erg belangrijk dat de messen scherp zijn. Een bot mes is gevaarlijk, je kunt uitglijden bij het snijden en het kost extra energie. Controleer regelmatig de scherpte van de messen en gebruik een messenslijper.

Uitgelichte artikelen

Geen producten gevonden voor deze selectie.
Geen producten gevonden voor deze selectie.
Geen producten gevonden voor deze selectie.
Ik heb eenvraag