Truffel, wat is het? 

De bekendste truffelsoorten zijn de witte truffel en de zwarte truffel. Truffels zijn kostbare ondergrondse zwammen die groeien tussen de wortels van bomen zoals eiken, populieren en wilgen. De vorm van de truffel wordt bepaald door de grondsoort; in zachte grond zijn de truffels vaak rond en glad terwijl in harde, kleiachtige grond de truffel juist wat ‘bonkiger’ is. Truffels worden gevonden door met speciaal getrainde honden ernaar te zoeken. Wanneer en hoe er naar truffels mag worden gezocht is in strenge regels vastgelegd.

Witte truffel 

Dit is één van de duurste truffelsoorten vanwege de schaarsheid en ongeëvenaarde smaak. Daarom worden deze truffels ook wel het witte goud genoemd. De witte truffel of ‘Tuber Magnatum Pico’ is bij uitstek de belangrijkste truffel. Witte truffels groeien in Umbrië, Piemonte, Langhe en ook nog in een paar andere regio’s in Italië. De groei en ontwikkeling van de witte truffel vereist speciale bodem en klimatologische omstandigheden: de grond moet gedurende het jaar grotendeels zacht en vochtig zijn, rijk aan calcium en een goede luchtcirculatie hebben. De oogst van witte truffels loopt van de laatste zondag van september tot en met 31 december.

Bekijk hier de witte truffel artikelen

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Zwarte truffel

De zwarte truffel is na de witte truffel de belangrijkste truffelsoort. Zwarte truffels hebben aan de buitenzijde een zwart-bruine tint. Het aroma is  intens, aromatisch en fruitig. Zwarte truffels groeien in heuvelachtige en bergachtige gebieden, gebieden waar ook verschillende eikensoorten staan. Net als de witte truffel is de zwarte truffel een van de meest kostbare truffelsoorten. Zwarte truffels komen voor in heel Italië, maar zijn ook te vinden in Spanje en Frankrijk. De oogst van de zwarte wintertruffel loopt van 1 december tot 15 maart. Er zijn ook zwarte zomertruffels, die zijn een stuk goedkoper. De zwarte zomertruffel is daarom eigenlijk de bekendste soort truffel, het is een truffel met een wat zachtere smaak. Vanaf augustus tot en met oktober zijn ze verkrijgbaar.

Bekijk hier de zwarte truffel artikelen

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Gebruik van truffel in de keuken

Truffels zijn geschikt voor veel gerechten, in sauzen of gewoon in dunne plakjes rauw gesneden. Niet alleen heeft truffel en aangename delicate smaak, truffel is ook nog eens decoratief aantrekkelijk.

Door de Italianen zijn er fantastische combinaties met truffel gemaakt die kant en klaar zijn voor gebruik, zoals, truffeltapenades, olijfolie met truffel, truffelzout en truffelhoning. De truffeltapenade is daarbij een veelgebruikt product. Het is te gebruiken als basis voor bruschetta, pasta, pizza en risotto.  

Truffeltapenades, glace en meer

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Truffel recepten

Truffel linguine met paddenstoelen 

Truffelrisotto met paddenstoelen en granaatappel

Loaded fries met truffel mayonaise

Ik heb eenvraag