Zo kies je het juiste bestek

Bij het aanschaffen van bestek zijn er behoorlijk wat dingen om in overweging te nemen. Ligt het bestek bijvoorbeeld lekker in de hand qua vorm en gewicht? En welke stijl sluit mooi aan bij de tafelaankleding? Zo heb je de keuze uit strak, modern, klassiek, elegant, vintage of barok. En hoewel dit de punten zijn waar je misschien als eerste op let, mag ook de keuze voor het materiaalsoort niet vergeten worden. Deze is namelijk minstens zo belangrijk! Ga je bijvoorbeeld voor hoogwaardig materiaal dat lang meegaat en vaak gewassen kan worden in de vaatwasser? Of kies je juist bewust voor goedkoper materiaal, omdat er tijdens evenementen nog wel eens wat zoekraakt?

 

Materiaalkeuze

Bij bestek zitten er een aantal belangrijke verschillen in het soort RVS-staal. Daarom lichten wij de drie meest gebruikte staalsoorten kort voor je toe.

 

18/10 (chroomnikkelstaal)
De samenstelling van dit staal moet voldoen aan de Europese Richtlijnen. De 18 staat voor 18% chroom en de 10 staat voor 10% nikkel. Dit is de beste samenstelling wegens de duurzaamheid van chroom en de helderheid van nikkel. Producten van 18/10 roestvrij staal kunnen in de vaatwasmachine en hebben – bij goed onderhoud – een mooie glans.

 

18/0
Bij 18/0 betekent dit 18% chroom en geen aandeel nikkel. Dit zorgt voor een hoge corrosiebestendigheid. Producten gemaakt van 18/0 staal kunnen gereinigd worden in de vaatwasmachine. Wel wordt aangeraden om direct na het eindigen van het programma het bestek droog te wrijven met een zachte doek. Bestek van dit materiaal is in vergelijking met 18/10 vaak iets goedkoper.

13/0
Als laatste heb je 13/0. Deze staalsoort wordt vaak gebruikt bij messen. Het staal bestaat uit 13% chroom en geen aandeel nikkel. Dit zorgt ervoor dat deze metalen harder gesmeed kunnen worden, waardoor de messen gemakkelijker en scherper te slijpen zijn. Voordeel van dit staal is dat het gedurende langere tijd scherp blijft.

 

Afwerking
Naast de staalsoorten heb je ook keuze uit verschillende afwerkingen. Denk bijvoorbeeld aan mat of glanzend. Glanzend is hierbij de meest voorkomende afwerking, omdat het een klassieke en luxe uitstraling heeft en bovendien makkelijk te onderhouden is. Toch kan mat bestek er juist voor zorgen dat je je onderscheidt van anderen. Deze afwerking heeft namelijk een moderne uitstraling, die bijvoorbeeld erg goed aansluit bij interieurs met een Scandinavische stijl. Beide afwerkingen hebben dus voordelen, maar ook zo hun eigen nadelen. Op glimmend bestek zie je bijvoorbeeld snel vette vingers, maar bij een matte afwerking valt een glanzend krasje juist weer meer op.

Basic bestek

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Gekleurd bestek

Wil je eens iets anders? Dan is gekleurd bestek ook een leuke optie. Zo geeft goudkleurig bestek bijvoorbeeld een prachtige, luxueuze uitstraling. Zeker bij hotel chic interieurs vormt de gouden kleur de perfecte finishing touch. Maar ook zwart is een kleur die steeds populairder wordt en perfect samengaat met een modern of industrieel interieur. 

 

Waar je wel op moet letten, is dat er voor gekleurd bestek (goud, champagne, koper of zwart) en steakmessen specifieke onderhoudsinstructies gelden. Zo is belangrijk dat je het bestek voorafgaand aan het eerste gebruik goed afwast. Gekleurd bestek wordt vaak afgewerkt met een dunne, voedselveilige titanium coating, die zorgt voor de kleur. Om gekleurd bestek zo lang mogelijk mooi te houden, is met de hand afwassen daarom altijd de beste keuze. Het bestek kan ook in de vaatwasser, mits je een wasprogramma kiest met een temperatuur van maximaal 40 graden en een reinigingsmiddel gebruikt met fosfaatgehalte van 3% of lager. Ook wordt aangeraden om het bestek dan eerst af te spoelen, zodat het bestek niet wordt aangetast door voedselresten, zout en zuren.

Decoratie op het handvat
Daarnaast heb je natuurlijk ook keuze uit verschillende soorten handvatten. Denk aan grof gehamerd, gedeeltelijk mat of anders gevormd. Ook dit is een mooie manier om je te onderscheiden. Het voordeel hiervan is dat je afdrukken van vette vingers vaak minder goed ziet en dat het bestek lekkerder in de hand ligt.   

 

Speciaal bestek

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Steakmessen

Deze zijn natuurlijk onmisbaar bij een echt steakhouse! Goede steakmessen hebben een smal en slank lemmet, dat goed scherp is om soepel door een stuk vlees heen te kunnen gaan. Het gevaar van een te dik lemmet met een botte snede, is dat je te veel kracht moet zetten om door de biefstuk heen te komen. Dit zorgt ervoor dat het vlees kapot gaat en de sappen ontsnappen.

 Verder heb je keuze uit steakmessen met een kartel op zonder kartel. Het voordeel van steakmessen met kartel is dat deze veelzijdig te gebruiken zijn. Dankzij de kartel is namelijk vrijwel alles door te snijden. Het voordeel van een steakmes zonder kartel is dat je – wanneer deze goed scherp en glad is – het vlees zuiver doorsnijdt, zonder de vezels te scheuren. Deze heeft vaak de voorkeur bij de echte vleesliefhebbers, omdat alle smaakvolle sappen intact blijven bij elke snede.

 

Steakmessen

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Onderhoud

Natuurlijk wil je graag dat je bestek lang meegaat en mooi blijft. Daarom is het belangrijk om het bestek goed te onderhouden. Let daarom op wat voor bestek soort je hebt en of deze in de vaatwasser mag. Zo kun je bestek met houten of kunststoffen onderdelen bijvoorbeeld beter met de hand reinigen.  

 

Wij raden aan om het bestek af te spoelen met warm of heet water, voordat je het in de vaatwasser plaatst. Zo voorkom je dat voedselresten, zout en zuren het bestek aantasten. Plaats daarnaast het bestek altijd met de handvatten naar beneden, zodat het bovenste deel goed schoon wordt. Ook kunnen messen het beste gescheiden van vorken en lepels worden geplaatst om contactcorrosie te voorkomen. Na afloop kan je ervoor kiezen om het bestek af te drogen met een zachte doek. Laat vochtig bestek nooit in de gesloten machine om vlekvorming te voorkomen.

 

Tafeletiquette: bestek

Bij de basis bestek soorten is dit natuurlijk gemakkelijk:

  • Je hebt je vork aan de linkerkant van het bord en de messen en lepels aan de rechterkant. Hierbij is het belangrijk dat de snijzijde van de messen naar binnen toe liggen.
  • Vervolgens leg je het bestek voor elke gang van buiten naar binnen neer. Het bestek dat je het eerst nodig hebt, voor soep of voorgerecht, ligt dus helemaal aan de buitenkant.
  • Het bestek voor het dessert leg je aan de bovenkant van het bord, waarbij de lepel naar links wijst en de vork naar rechts.
  • Het botermesje ligt los van alles op het broodbordje.
Ik heb eenvraag