Brouwerij 't IJ

De geschiedenis van de brouwerij

Brouwerij ‘t IJ brouwt al sinds 1985 eigenzinnig Amsterdams speciaalbier. Muzikant Kasper Peterson richtte het bedrijf op nadat hij kennis maakte met de Belgische bierstijlen. Als lid van de band Door Mekaar trad hij geregeld op in België en ontwikkelde hij een bovengemiddelde interesse in het bier van de Zuiderburen. Omdat soortgelijk speciaalbier in Nederland nog nauwelijks gebrouwen werd, besloot hij het zelf te gaan doen.

 

Het bier dat hij aanvankelijk nog in een kraakpand brouwde, sloeg al snel aan. Op zoek naar een grotere locatie stuitte hij op het leegstaande Gemeentelijk Badhuis Funen. Een pand met een uitgebreid watertoe- en afvoersysteem en een stoomgenerator en dus ideaal om in te brouwen. Aangrenzende molen De Gooyer hoort niet bij het pand maar dient al sinds het begin als ultiem markant herkenningspunt. Niet lang nadat het brouwen begon had het badhuis ook een eigen proeflokaal en een terras.

 

Het terras groeide uit tot een geliefde ontmoetingsplek voor Amsterdammers en het bier begon ook buiten de hoofdstad naam te maken. Brouwerij ‘t IJ groeide en brouwde steeds meer verschillende bieren.

Dit is 't IJ

Amsterdams bier

Brouwerij ‘t IJ staat al meer dan dertig jaar voor karakteristiek Amsterdams bier. Het begon in een voormalig badhuis, pal onder de grootste houten windmolen van Nederland. ’t IJ experimenteerde daar in de begindagen met op Belgische leest geschoeide bieren. Gewoon met Amsterdams leidingwater. Dat levert al jaren bijzonder veel smaak op.

Van kleinschalig initiatief met een dubbel en tripel in de Belgische traditie, groeide Brouwerij ’t IJ tot een moderne brouwerij met een breed smakenpalet. Tot ver buiten Amsterdam zijn mensen ondertussen bekend met onze bieren, waarvan Zatte Tripel, IJwit en IPA het meest gedronken zijn.

 

Inmiddels heeft de brouwerij 12 vaste bieren in het assortiment. Daarnaast komt er een paar keer per jaar een limited edition uit. In het proeflokaal in Amsterdam kan je alle bieren pal naast de brouwerij proeven. Ook ’t Blauwe Theehuis in het Amsterdamse Vondelpark een plek waar je voor alle bieren van de brouwerij terecht kan.

Producten van Brouwerij 't IJ

Geen producten gevonden voor deze selectie.
    Ik heb eenvraag