De Mexicaanse keuken

De Mexicaanse keuken is een bekende en geliefde keuken over de hele wereld. Niet voor niets veroverd de Mexicaanse keuken een plekje op de
UNESCO werelderfgoedlijst.
Met gerechten bomvol smaken, diverse chili’s en salsa’s, verse toppings en kleurrijke ingrediënten.
Echte comfortfood waar je je gasten een groot plezier mee doet.

Maar wat is nou zo typerend voor de Mexicaanse keuken? De vertaalslag naar jouw menukaart is snel gemaakt!

De ster van de Mexicaanse keuken:
mais-tortilla

Als je aan Mexico denkt, denk je waarschijnlijk direct aan taco’s en tortilla’s. En waar je in Nederland vaak een harde schelp krijgt, is deze variant in Mexico helemaal niet bekend. In Mexico worden taco’s gemaakt van kleine, zachte mais tortilla’s. Wanneer je taco’s kort frituurt verandert dit in een knapperige tostada. Ook de tostada kan je rijkelijk vullen met diverse ingrediënten. Daarnaast vergeten we de quesadilla niet, een dubbelgevouwen en gevulde tortilla en de burrito een gevulde en opgerolde tortilla. Wanneer je de tortilla in puntjes snijd, frituurt en daarna met een huisgemaakte guacamole serveert, dan kan je met dezelfde ingrediënten een heerlijke appetizer of borrelgerecht op de kaart zetten.

 

De Mexicanen houden wel van de (mais) tortilla, dit is dan ook vaak het startpunt in de Mexicaanse cuisine. Mais is niet weg te denken in de Mexicaanse keuken, je kunt het vergelijken met de aardappel in Nederland. Naast dat mais als hoofdingrediënt gebruikt wordt voor tortilla’s, is het ook een geliefd ingrediënt in bijgerechten en soepen.

Mexican beans

Onmisbaar in de Mexciaanse keuken zijn bonen! Vele verschillende bonen worden gebruikt en gepureerd tot een smaakvol pittig mengsel of saus.
Sommige authentieke Mexicaanse recepten tellen wel 25 verschillende bonen.

De bonen groeien gemakkelijk in het warme klimaat, zijn gezond, goedkoper dan vlees en gaan goed met de Mexicaanse (pittige) smaakmakers. Logisch dat dit een favoriet ingrediënt is van de Mexicanen.

Geen producten gevonden voor deze selectie.
Geen producten gevonden voor deze selectie.
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Hot is Hot: chilli’s

Het gebruik van chilipepers is diepgeworteld in de Mexicaanse keuken, zij zorgen voor de karakteristieke smaken in Mexicaanse gerechten. Mexico telt wel 50 verschillende soorten chili’s die ook nog onder een andere naam bekend staan wanneer ze vers of gedroogd zijn. Zo heet een jalapeño peper gedroogd chipotle en veranderd een gedroogde poblano chili in chili ancho. Elke chili peper heeft zijn eigen smaakprofiel en bandbreedte in scherpte, wat gemeten wordt in SHU, Scoville Heat Unit.

Deze pittige vrucht is in staat om die verrassende twist en intense smaak te geven aan een gerecht, daarnaast kan deze smaakmaker helpen met het reduceren van zout in gerechten.

Salsa’s the finishing touch

Om extra frisheid of spice toe te voegen aan de Mexicaanse gerechten worden er verschillende salsa’s op tafel geserveerd. Voeg bijvoorbeeld ananas of mango toe aan je salsa en geef je gerecht een extra fruitige en frisse smaak mee. Of maak een simpele Pico de Gallo door tomaten, koriander, ui, limoen en chili fijn te snijden.

Geen producten gevonden voor deze selectie.
Add a little Mexico to your menu!

De Mexicaanse keuken is een bekende en geliefde keuken over de hele wereld voor jong en oud. De Mexicaanse gerechten staan bekend om hun diversiteit aan smaken en kleuren, maar ook door haar unieke ingrediënten. Ga los met verschillende soorten kruiden en vóóral chilis met een basis van bonen en maïstortilla’s. De gerechten zijn ideaal op je lunch, borrel én diner-kaart, gemakkelijk voor te bereiden en laag in prijs. Doordat je de gerechten op meerdere momenten kan inzetten, neem je extra druk bij de mise en place weg. Hocras ondersteund je graag met het inrichten van jouw (Mexicaans) kaart, van menusamenstelling, tot receptopbouw en calculatie.

Ga verder of terug naar

Mexican streetfood

Smaakmakers

Taco's en tostado's

Ik heb eenvraag