Boer'n Trots

Hoe het allemaal begon.. 

Het verhaal van Landgoed Kaamps gaat terug in de tijd (1963) waar de ouders van boer Herbert, de huidige boer, boerderij Kaamps in het kleine plaatsje Deurningen (Overijssel) overnamen van een oom en tante. De boerderij bestaat dus al generaties lang. In 1985 namen Herbert en zijn vrouw Yvonne de boerderij over en werd de melkveehouderij uitgebreid met de kaasmakerij en werd Landgoed Kaamps opgericht. Op tweede Pinksterdag 1985 maakten Herbert en Yvonne hun eerste kaas.

Sinds het maken van de eerste kaas is er veel veranderd. Boer Herbert blijft innoveren in de ontwikkeling van bijzondere kaasspecialiteiten, met de ontwikkeling van de kazen van Boer’n Trots als absolute kroon op zijn werk. In 2009 openden zij een nieuwe kaasmakerij en deze brengt een uniek plek met zich mee; de belevingsboulevard. Hier zie je namelijk aan de ene kant hoe de koeien worden gemolken en aan de andere kant zie je de kaasmakerij. Vanuit de belevingsboulevard is het proces van melk tot kaas goed te zien.

Koewelzijn..

‘Ben je goed voor de koe, dan is zij goed voor jou! Dat is absoluut het motto van boer Herbert. ‘Ik vraag me continue af wat we voor ze kunnen verbeteren. Als boer merk je aan je koeien of ze zich goed voelen en relaxed zijn. Het lekkerste gras, goede verzorging van de hoeven en goede wellness in de stallen, het draagt allemaal bij aan die topkwaliteit melk die we nodig hebben om de kaasspecialiteiten van Boer’n Trots te maken.

 

‘Als de koeien op stal staan, omdat het buiten te koud, te nat of te warm is, dan mag het ze aan niets ontbreken. Daarom hebben wij al jaren koematrassen en massageborstels in onze stallen. Daarnaast zijn onze stallen uitgerust met een goed ventilatiesysteem en houdt de mestrobot de stallen schoon. Ook is er een automatisch melksysteem waarbij de koe zelf kan kiezen of het tijd is om gemolken te worden.

Weidegang..

‘Sinds 2017 zijn we als bedrijf over op weidegang. Daarvoor gingen de koeien natuurlijk ook al naar buiten, maar was dit volgende het vrije uitloopsysteem. De kazen van Boer’n Trots dragen nu het weidemelklogo. Om dit keurmerk te mogen dragen moeten alle melkgevende koeien minimaal 120 dagen per jaar, 6 uur per dag in de weide grazen. Om dit wel te kunnen, moest het systeem dus worden aangepast’.

 

Voeding..

De koeien krijgen klavervoeding die in eigen weide wordt gewonnen. Er worden klavers en gras gezaaid, waarna de koeien hiervan kunnen grazen in de wei. Ook het kuilvoer voor de koeien wordt zelf verbouwd en geoogst. Hierdoor ontstaat een voedzame wintervoorraad waar de koeien van kunnen eten als het ’s winters te koud is om naar buiten te gaan.

Duurzaamheid..

Klimaatneutrale zuivel en kaas is steeds belangrijker voor de toekomst. Met de duurzaamheidsplannen van Landgoed Kaamps die zij stap voor stap doorvoeren, dragen zij hun steentje bij. Zo liggen de daken vol met zonnepanelen. Wanneer de zon aanwezig is, is er geen elektriciteit van fossiele brandstoffen meer nodig. Op de graslanden worden klavers gezaaid, welke meer stikstof vasthouden en er dus minder uitstoot is. Deze stikstof komt juist weer vrij in de bodem en dit zorgt voor een goede verhouding in de grond. Landgoed Kaamps doet ook nog mee met de blauwe diensten van de overheid. Dit betekent dat zij zorgen voor vermindering van verdrogingseffecten en verminderen van wateroverlast. Het doel is dat Kaamps melk vanaf 2025 klimaatneutraal is.

Karamel assortiment:

Het Boer’n Trots karamelassortiment bestaat uit een prachtige selectie kazen, waarvan de korst wordt gewassen met karamel. Hierdoor ontstaat de mooie diepbruine kleur van de kaaskorst en het draagt bij aan de karakteristieke smaak. De kazen worden stuk voor stuk op ambachtelijke wijze gemaakt op Landgoed Kaamps. Na bereiding rijpen ze op traditionele wijze, totdat ze de juiste leeftijd hebben. De kazen zijn beschikbaar in verschillende leeftijden, met koemelk of geitenmelk en met diverse kruiden. De kruidenvarianten hebben ter versiering een prachtige topping, bestaande uit zaden en kruiden, die ook verwerkt zijn in de kaas.

 

Honing Assortiment:

Boer’n Trots Honing wordt gemaakt volgens familiereceptuur. Tijdens de bereiding van de kaas wordt een beetje honing toegevoegd aan de wrongel, daarna wordt de kaas meerdere malen met de hand gewassen met een melange van échte honing. Boer’n Trots Honing rijpt traditioneel op houten planken. Tijdens het rijpen van de kaas trekt de honing licht in de kaas, wat zorgt voor een iets zoete smaak van Boer’n Trots Honing.

Kaas van Boer'n Trots

Geen producten gevonden voor deze selectie.
    Ik heb eenvraag