Alles wat je moet weten over de
nieuwe SUP-richtlijnen voor 2023-2024

Er worden steeds meer acties ondernomen om de hoeveelheid plastic zwerfafval in de natuur terug te brengen. Dat is natuurlijk een positieve ontwikkeling, maar ook iets om rekening mee te houden als ondernemer. Deze maatregelen hebben namelijk invloed op jouw bedrijfsvoering. Zo is er in juli 2021 bijvoorbeeld al een verbod op plastic disposables als bestek en rietjes doorgevoerd en zit er inmiddels ook statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Op 1 juli 2023 en 1 januari 2024 worden hier nog meer nieuwe SUP-richtlijnen (single-use plastic) aan toegevoegd. Daar bereiden we je natuurlijk graag op voor! Daarom vertellen we je hieronder meer over wat er gaat veranderen en wat dit voor jou betekent.

 

Recente Ontwikkelingen in de Wetgeving omtrent Single-Use Plastics (SUP).

Ondanks enkele recent aangenomen moties in de Tweede Kamer blijven de nieuwe regels met betrekking tot wegwerpplastics, ook wel Single Use Plastics genoemd, van kracht. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft echter op 12 december in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat ze de toezichthouder ILT heeft geïnstrueerd om de handhaving voor een deel tijdelijk niet toe te passen.

 

Vanaf 1 januari 2024 is het niet langer toegestaan voor ondernemers om bij consumptie ter plaatse wegwerpbekers en -bakjes met plastic aan te bieden. Dit geldt bijvoorbeeld voor kantoren en restaurants. Er bestaat echter een beperkte uitzondering: ondernemers mogen hoogwaardige recyclebare alternatieven aanbieden, mits deze voldoen aan verplichte inzamelingsdoelstellingen. Bovendien dienen deze producten te worden gerecycled tot gelijkwaardige producten. Met andere woorden, een beker moet weer worden omgezet in een nieuwe beker.

In oktober heeft de Tweede Kamer drie moties aangenomen met betrekking tot deze regelgeving:

  1. Eén motie pleit voor het afschaffen van de extra kosten die consumenten momenteel betalen wanneer zij kiezen voor wegwerpbekers of -bakjes met plastic bij consumptie onderweg.
  2. De andere twee moties hebben betrekking op het verruimen van de uitzonderingen voor wegwerpbekers die ter plaatse worden geconsumeerd. Indien deze bekers minder dan 5 procent plastic bevatten, goed worden ingezameld en volledig gerecycled kunnen worden, moeten ze worden toegestaan. Dit is met name relevant voor koffiebekers, die vaak bestaan uit papier of karton met een dun laagje plastic om lekken te voorkomen.

 

1 januari 2024: verbod op SUP ter plaatse

Of het nu gaat om een snackbar, kantine, festival of kantoor; hergebruik wordt de nieuwe norm. Per 1 januari 2024 wordt de SUP-richtlijn daarom nóg strenger en wordt er een volledig verbod op plastic wegwerpverpakkingen voor consumptie op locatie doorgevoerd. Dat betekent dus dat het duidelijk moet zijn of de gast de consumptie op locatie wil nuttigen of deze afhaalt en ergens ander opeet. Het doel van deze regelgeving is dat ondernemers overgaan op een alternatief bij consumptie op locatie, zoals porselein of hard plastic. Als het maar herbruikbare artikelen zijn.

Bij Hocras snappen we dat dit voor veel ondernemers een ingrijpende maatregel is. Daarom staan we klaar om je te assisteren bij het voldoen aan de eisen van de nieuwe SUP-richtlijn. Zo hebben we per verpakkingsmateriaal de alternatieven voor je op een rijtje gezet.

1 juli 2023: heffing voor de consument

Per 1 juli 2023 is het niet meer toegestaan om plastic voedselverpakkingen en wegwerpbekers kosteloos te verstrekken. Dit geldt alleen over het gebruik van wegwerpplastics bij het afhalen en bezorgen van eten en drinken. Zoals we dat ook al gewend zijn voor plastic zakjes. Het gaat om disposables welke plastic bevatten, inclusief een plastic coating.
Ga dus goed na of jouw disposables plastic bevatten. Is dit het geval? Dan heb je twee opties.
De eerste optie is het vervangen van deze verpakkingen door duurzamere opties. De opties zijn plastic vrije disposables, gemaakt van bijvoorbeeld papier, palm of suikerriet zonder plastic coating.


De tweede optie is ervoor kiezen een toeslag door te berekenen aan de klant per artikel welke plastic bevat. De overheid heeft een richtlijn gegeven voor deze prijzen. De toeslag bepaal je dus zelf en varieert tussen de €0,05 en €0,50. Het is verplicht om deze toeslag te vermelden op de kassabon. Met als doel, de klant bewust te maken van zwerfafval en de hoeveelheid plastic na eenmalig gebruik te verminderen. Let er wel op dat je hiernaast alsnog verplicht bent je klanten een herbruikbaar alternatief aan te bieden of moet toestaan dat zij hun eigen verpakking meebrengen. 

 

Voor meer informatie of het invullen van een stappenplan voor jouw situatie, kijk op: www.minderwegwerpplastic.nl

Geen producten gevonden voor deze selectie.

 

 

Bekijk ons assortiment disposables per materiaalsoort

Alternatieven voor de horecaondernemer

Maak jij als horecaondernemer nog gebruik van wegwerpartikelen die gemaakt zijn van plastic of plastic (coating) bevatten? Dan zijn er, zoals hierboven al kort benoemd, een aantal manieren om hiermee om te gaan:

  1. Bij afhalen en bezorgen moeten de gasten een opslag betalen voor alle wegwerpartikelen welke plastic bevatten (inclusief plastic coating)
  2. Overgaan op plasticvrije wegwerpartikelen
  3. Overgaan op herbruikbare verpakkingen zoals hard plastic of porselein.

De eerste optie hebben we hierboven al kort toegelicht. Wil je overgaan op plasticvrije of herbruikbare verpakkingen? Dan hebben we hiervoor bij Hocras verschillende opties, waarvan we er hieronder alvast een aantal voor je uitlichten.

Plasticvrije snackbakjes
Het Folia assortiment bestaat uit plasticvrije snackbakjes. Dit is een perfect alternatief voor de A bakjes, die veel in de horeca worden gebruikt. Deze producten worden gemaakt van suikerriet, zijn composteerbaar, pfas vrij, goed stapelbaar en hebben bovendien dezelfde inhoud als de traditionele snackbakjes.

Geen producten gevonden voor deze selectie.
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Herbruikbaar
Als afhaalrestaurant ben je per 1 juli 2023 verplicht een herbruikbaar alternatief aan te beiden en mag er vanaf 1 januari 2024 helemaal geen gebruik meer worden gemaakt van plastic wegwerpverpakkingen bij consumptie ter plaatse. Gelukkig zijn er genoeg goede alternatieven te vinden. Zo biedt Dish Circle bijvoorbeeld een mooi herbruikbaar alternatief op het gebied van bekers. Dit zijn robuuste drinkbekers voor koffie, thee, chocomel en andere warme en koude dranken. Ze zijn gemakkelijk stapelbaar, gemaakt van geur- en smaakloos materiaal en bovendien vaatwasser bestendig (tot wel 1.000 wassingen).


Voor bestek is het Folia CPLA bestek een mooie vervanger. Dit bestek is extra sterk, vaatwasser bestendig en tot wel 125 keer te gebruiken.

Als alternatief voor plastic wijn- en bierglazen vind je stevige glazen van onbreekbaar kunststof. Deze zijn vaatwasser bestendig en gaan tot wel 500 keer mee.

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Of ben je opzoek naar alternatieven van porselein voor consumptie ter plaatse? Bekijk hier ons volledig assortiment aan servies hier.

Het plasticvrije en herbruikbare assortiment wordt continu geüpdatet en uitgebreid. Wil je meer weten over dit assortiment of over welke oplossingen wij bieden voor deze nieuwe maatregelen? Neem dan gerust contact op met je accountmanager – we denken graag met je mee!

Ik heb eenvraag