Duurzaamheid

Tegenwoordig is het maatschappelijk verantwoord ondernemen niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Mensen streven een steeds kleinere ‘footprint’ na en ook ondernemers zijn daarom constant op zoek naar nieuwe manieren om te verduurzamen. Wil jij als ondernemer ook denken aan het milieu? Dat kan door bijvoorbeeld te denken aan schoonmaakmiddelen die afbreekbaar zijn, het scheiden van je afval, recyclen en zuinig omgaan met water en energie.

Schoonmaakmiddelen
Hoewel schoonmaken misschien niet het allerleukste klusje is, moet het in de horeca wel elke dag gebeuren. Van persoonlijke hygiëne tot aan het sanitair, de vaatwasser, keuken en vloer. Laten we er daarom samen voor zorgen dat dit op een verantwoorde manier gebeurt. Dat kan bijvoorbeeld door je huidige schoonmaakmiddelen te verruilen voor ecologische varianten. 

 

 Ecologische schoonmaakmiddelen worden gemaakt zonder schadelijke chemicaliën. Hierdoor zijn ze biologisch afbreekbaar en dus niet schadelijk voor de natuur. Maar ook voor je eigen gezondheid is dit een betere keuze. Irritaties aan de huid en luchtwegen zijn met deze schoonmaakmiddelen namelijk verleden tijd.

 

 Met oog op mens en natuur hebben wij daarom hieronder een selectie gemaakt van ecologische, maar ook duurzame schoonmaakmiddelen.

Ecologische schoonmaakmiddelen

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Verpakkingen en disposables

Naast het gebruiken van ecologische schoonmaakmiddelen en het scheiden van afval, is het ook goed om te kijken naar de verpakkingen en disposables die je gebruikt. Denk aan de verpakkingen voor takeaway gerechten en disposables als sausbakjes en rietjes. Hocras heeft inmiddels een ruim assortiment aan verschillende verpakkingen voor alle soorten gerechten. Maar ook heb je ruime keuze uit disposables voor eenmalig gebruik, gemaakt van gerecycled plastic, papier of karton. Alles is in meer of mindere mate recyclebaar of composteerbaar. Bovendien hebben alle materialen hun eigen, unieke eigenschappen, die passen bij bepaalde gerechten of temperaturen.

Hieronder de belangrijkste en meest voorkomende materialen op een rij:

Plastic
Uiteraard is het beter om dit materiaal te ontwijken, omdat het niet goed afbreekbaar is. Inmiddels is er zelfs een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten. Toch ontkom je er niet altijd aan en is het materiaal wel ideaal voor vloeibare gerechten en dranken. Gelukkig zijn er verschillende opties, die minder schadelijk zijn voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan drinkbekers, waarbij het plastic herbruikbaar is. Hierdoor kan de beker dus vaker gebruikt worden. Of kies voor plastic dat beter te recyclen is in vergelijking met plastic bekers die eerder op de markt zijn gekomen. Het soort plastic dat is gebruikt, is vaak te herkennen aan keurmerken op de beker.

 

Karton/Papier/Hout
Wegwerpservies van karton, hout of papier wordt gemaakt van gerecycled papier of FSC® gecertificeerd papier, afkomstig uit verantwoord bosbeheer. Karton en hout is geschikt voor de oven en magnetron tot 100°C.

 

Palmblad
Vroeger werden de palmbladeren verbrand, tegenwoordig wordt dit bijzondere product gebruikt voor het maken van borden, schalen en bakjes. De palmbladeren worden hiervoor gedroogd, bevochtigd en gevormd, waardoor er een uniek item ontstaat met een prachtige, natuurlijke uitstraling – leuk voor de presentatie dus! Bovendien is het materiaal smaakneutraal en vocht-, olie- en diepvriesbestendig. Ook is het geschikt voor zowel de oven als magnetron tot 200°C.

 

Suikerriet
Gemaakt van de stengels van de suikerrietplant, die overblijven na de productie van suiker. Deze suikerrietpulp heet Bagasse. Vroeger werd dit restafval verbrand, maar tegenwoordig wordt het verwerkt in wegwerpservies. Het materiaal is smaakneutraal en vocht-, olie- en diepvriesbestendig.

Daarnaast is het geschikt voor de oven en magnetron tot 100°C.

 

Bamboe
Bamboe is ’s werelds snelst groeiende plant. De stengels van bamboe groeien maar liefst 5 tot 20 centimeter per dag. Er zijn zelfs bamboesoorten, die tot een meter per dag kunnen groeien. Deze bio based grondstoffen zijn geheel composteerbaar, hebben een natuurlijke uitstraling, zijn smaakneutraal en vocht-, olie- en diepvriesbestendig. Bovendien is bamboe geschikt voor de oven en magnetron tot 200°C.

 

Riet
De resten van riet worden door boeren verzameld en vervolgens gedroogd, schoongemaakt en gesneden. Hiervan worden onder andere rietjes gemaakt. Omdat het in de natuur groeit, verschillen de rietjes in diameter. Riet is composteerbaar, stevig en heeft geen smaakafgifte. Rietjes van riet zijn te gebruiken in drankjes tot 70°C.

 

Duurzame disposables

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Scheiden van afval

Ga je afval scheiden? Dan kun je het beste gebruikmaken van verschillende kleuren afvalzakken of -bakken. Door de herkenbare kleur is het namelijk direct duidelijk welk soort afval in welke bak of zak moet. Maar ook het wegbrengen van het afval naar containers of verzamelpunten gaat hierdoor makkelijker en efficiënter. Want stel dat je al het afval in grijze afvalzakken zou deponeren, dan weet je achteraf niet meer welk afval waar in zat.

 

Welke kleuren vuilniszakken staan voor welke afvalstroom? 

  •   Blauw: kleur voor papier
  •   Geel: kleur voor glas
  •   Groen: kleur voor GFT en etensresten
  •   Grijs: kleur voor restafval
  •   Oranje: kleur voor plastic, drinkpakken en blik

 

In praktijk kan hier natuurlijk iets van afgeweken worden. Toch wordt wel geadviseerd om minstens papier en karton, maar ook GFT en etensresten te scheiden van restafval.

Soorten vuilniszakken

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Nog één stapje extra?
Er zijn natuurlijk meerdere wegen die leiden naar Rome en dus ook meerdere wegen die leiden naar verantwoord ondernemen. De eerste stap om duurzaam te ondernemen, zijn de stappen die we hierboven hebben beschreven: ecologische schoonmaakmiddelen gebruiken, afval scheiden en denken aan welke verpakkingen je gebruikt.

 

Wil je nog meer verduurzamen? Dan hebben wij hieronder nog een aantal suggesties:

  • Gloeilampen vervangen voor LED-verlichting.
  • Licht sensoren gebruiken in het magazijn of op toiletten.
  • Beginnen met afval scheiden (plastic, papier, glas en restafval).
  • Biologische en lokale producten kopen (ook in ons assortiment verkrijgbaar).
  • Zoveel mogelijk kiezen voor producten uit het seizoen.
  • Plastic producten vervangen door een bamboe of papieren variant (zie de SUP richtlijnen).
  • Proberen om geen eten weg te gooien.
  • Kies voor elektrisch koken of koken op inductie.
  • Sensor kranen vervangen voor de normale kranen (zo bespaar je héél veel water).
Ik heb eenvraag