Witvissen in alle kleuren

In het winterseizoen daalt de aanvoer van witvissensoorten, omdat er in deze periode gebruikelijk minder wordt gevist. Naarmate het jaar vordert is het aanbod van de witvis echter bijzonder divers: naast kabeljauw is er ook volop poon, mul, makreel, zeebaars, sardine, pieterman en wijting verkrijgbaar. De kwaliteit van deze witvissen zijn in de zomer subliem. Alle soorten worden dan ook op grote schaal geëxporteerd en tot dusver wordt er elk jaar een hogere prijs voor betaald. 

Het is elk jaar weer de vraag wanneer het skrei seizoen van start gaat!

Kabeljauw

Vroeger stond de kabeljauw bekend als de armeluisvis, tegenwoordig is deze vis behoorlijk in aanzien gestegen. De kabeljauw heeft een Hollandse vis in de familie zitten, de wijting! Kabeljauw heeft een spierwit vlees en is een stevig vis, hierdoor is de kabeljauw goed te bereiden op de barbecue of op de grill. Als je de kabeljauw proeft, dan heeft de vis kenmerkende zachte en zoetige smaak. Wist je dat een echte delicatesse de wangen van de kabeljauw zijn. 

Skrei (winterkabeljauw)

De Skrei is een mooie stevige witvis en wordt meestal gevangen tussen januari en april. De echte winterkabeljauw met krijtwit vlees is van Noorse origine. Deze vis dankt zijn naam aan het Noorse woord voor zwerver “Skreid”.

Deze volwassen winterkabeljauw trekt vanuit het Noordoostelijke deel van de Barentsz zee naar de Lofoten. Lofoten is een eilandengroep aan de Noordoost kust van Noorwegen en kenmerkt zich door de warme wateren rondom deze eilandengroep. De watertemperatuur is ideaal voor het paaiproces en daarom is deze zwemroute bekend als Skreiroute. Daarnaast is het water voedselrijk waardoor de skrei goed kan aansterken.

 

 

Bekijk een selectie van de witvissen

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Zeebaars 

Een echte roofvis! De zeebaars jaagt op alles wat voorbij zwemt. De zeebaars is een echte rover, maar slim is die ook. Als vissers de zeebaars willen vangen kan dat het beste op een stormachtige dag. De zeebaars is namelijk zo slim om soms de vissersboten te herkennen bij helder weer, hierdoor is de vangst een stuk minder. De smaak van de zeebaars is vlezig en vettig. De zeebaars is goed te bereiden op de barbecue, maar is ook heerlijk in een zoutkorst uit de oven. Het vlees van de zeebaars is wit met een vlezige structuur. De smaak is uitgesproken en herken je direct. 

Tong

De tong of solea is in het lantijns schoenzool. Zo ziet de tong er ook wel een beetje naar uit. De bovenkant van de tong is bruinig met af en toe een stipje, de onderkant van de tong is wit. Soms kan de tong een lengte van 70 centimeter halen, maar vaak worden er kleine varianten gevangen. De meeste populaire kleine variant is de slibtong. Het is een platte witvis met een stevige en zachte smaak. De tong is een sappige vis  en heerlijk om te bakken, grillen, stomen of stoven. 

Geen producten gevonden voor deze selectie.
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Visrecepten

Kabeljauwfilet met risotto

Gebakken zeebaars

Zeebaars met een crème van winterpeen

Bekijk hier diverse soorten vissen

Ik heb eenvraag